Tort de mere cu crema de zahar ars si frisca

Tort de mere cu crema de zahar ars si frisca

Cum imprietenim niste mere cu crem-caramel, pandispan si frisca pufoasa?

tortmereininterior2

Totul incepe cu caramelizarea zaharului. Acesta trebuie sa fie brun-auriu, nu foarte inchis la culoare pentru a nu da gust amar tortului. Urmeaza merele taiate felii, nici prea subtiri, nici prea groase, pentru ca bagate in cuptor sa se inmoaie frumos dar in acelasi timp sa nu se transforme intr-o pasta.

tortde-merevazutdesus1

Am putea sa-l numim ‘tortul hibrid’ pentru ca imbina intr-un mod fericit crema de zahar ars cu pandispanul, merele cu scortisoara si frisca naturala. Totul incepe cu caramelizarea zaharului. Acesta trebuie sa fie brun-auriu, nu foarte inchis la culoare pentru a nu da gust amar tortului. Urmeaza merele taiate felii, nici prea subtiri, nici prea groase, pentru ca bagate in cuptor sa se inmoaie frumos dar in acelasi timp sa nu se transforme intr-o pasta. Turnam apoi compozitia pentru crem-caramel. Si aici e un mic secret. Aceasta trebuie sa se coaca doar pe jumatate; daca se coace prea tare o sa fie rigida in tort. Asa ca o scoatem din cuptor cand este ferma la suprafata dar nu coapta in interior.
La sfarsit, ii facem cunostinta cu pandispanul. Ii lasam sa se imprieteneasca in cuptor, la foc mediu. Cand este copt si blatul, scoatem tortul din cuptor dar nu si din forma. Prietenia dintre crema de zahar ars si pandispan nu e inca destul de solida asa ca s-ar putea sa se certe intre ei si sa ne trezim ca s-au despartit. Si nu ne dorim asta. Asadar, ii lasam in forma lor sa se raceasca. In momentul in care blatul de tort e rece, putem fi siguri: el si crema sunt de acum cei mai buni prieteni si asa o sa ramana. Le facem apoi cunostinta cu frisca batuta.
Rezulta o armonie de gust, culoare si savoare cum rar intalnesti.

Cu drag, cu prajituri de casa si povesti
tort-de-mere-intreg

 

 

Comenteaza

Ingrediente

  • BLAT
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare
  • CREMA CARAMEL
  • 6 oua
  • 700 ml. lapte
  • 8 linguri de zahar
  • Mai avem nevoie de:
  • 6 mere
  • 1 cana de zahar pentru caramelizat
  • 500 ml frisca naturala pentru ornat
  • RETETA
  • Se pune intr-o forma cu peretii mai grosi o cana de zahar la caramelizat. Cand este topit zaharul, se roteste compozitia pe peretii vasului. Se adauga merele taiate felii si se introduce vasul la cuptor pentru 10 minute. Intre timp se prepara CREMA DE ZAHAR ARS: Se pune laptele la incalzit. Se bat ouale intregi cu zaharul apoi se adauga laptele fierbinte amestecand in continuu. Se scoate vasul din cuptor si se adauga crema de zahar ars. Se introduce din nou in cuptor pentru 20 de minute. Se prepara BLATUL DE TORT: Se bat albusurile spuma tare cu zaharul si un praf de sare. Se adauga rand pe rand, galbenusurile. Faina se amesteca cu praful de copt si, cu o lingura de lemn, se adauga in compozitie amestecand usor. In momentul in care crema de zahar ars este pe jumatate facuta, se toarna peste ea blatul de tort si se introduc din nou la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Tortul se lasa la racit in vasul lui. Cand este rece, se rastoarna pe un platou si se orneaza cu frisca naturala batuta.
  • Din ingredientele de mai sus rezulta un tort de aproximativ 2 kg.
1h 30 min.

.